PLZEŇ HLAVNÍM MĚSTEM BALETU PDF Tisk Email
Pátek, 30 Listopad 2018 10:20
PLZEŇ HLAVNÍM MĚSTEM BALETU.
Ve dnech 6. – 9. 12. se v Novém divadle v Plzni odehraje setkání tanečníků a odborné veřejnosti.

Interpretační soutěže mají nezastupitelnou úlohu v uměleckém a profesním rozvoji tanečníků. Návazně pak dávají možnost výměnných učebních pobytů a stáží, účasti na galakoncertech, nabídky do angažmá u nás i v zahraničí a pozvání na světové soutěže.

Většina laureátů z předchozích baletních soutěží se stala oporami našich baletních souborů, jiní šířili a šíří slávu československého baletu ve světě a někteří se po významné taneční kariéře stali choreografickými či šéfovskými osobnostmi.
Posledního ročníku MBS v roce 2015 v Plzni se zúčastnilo 73 soutěžících z řad profesionálních tanečníků a posluchačů odborných tanečních škol. Letos předpokládáme stejný počet účastníků z Česka, Slovenska, Německa, Maďarska, Polska, Ukrajiny, Itálie, Řecka, Francie, Španělska, Ruska, Japonska a Nového Zélandu. Výkony soutěžících bude hodnotit
pětičlenná mezinárodní odborná porota ve složení:

předseda poroty Ivan Liška – Umělecký ředitel Bavorského Junior Ballett Mnichov, předseda Nadace Heinze Bosla,
Cyrille Atanassoff – první sólista a profesor pařížské Opery,
Ingrid Němečková – hlavní baletní mistryně Finského národního baletu
Tereza
Podařilová – baletní mistryně baletu Národního divadla Praha,
Lukáš Slavický – šéf baletu Jihočeského divadla v Českých Budějovicích.

Letošní ročník interpretační soutěže, který se bude konat pod záštitou Ministra kultury Antonína Staňka a Primátora Města Plzně Martina Baxy, pořádá Taneční sdružení České republiky ve spolupráci s Divadlem J.K. Tyla za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Města Plzně, Plzeňského kraje, Nadace Český literární fond, Muzea Montanelli, firmy Grishko a dalších soukromých subjektů.

Milovníci tance nejen z Plzně budou moci vidět během několika dnů práci velkého množství tanečníků a získají tak přehled o současném stavu baletního umění.

Zdeněk Prokeš