8.6.2013 Bolero v Plzni PDF Tisk Email
Pátek, 31 Květen 2013 19:57
V sobotu 8.6.2013 premiéra představení BOLERO / CARMINA BURANA v Plzni.

Inscenace je společným představením operního a baletního souboru.

V první části představení orchestr a balet interpretují dvě kompozice francouzského skladatele Maurice Ravela – La Valse a Bolero.

Dirigent:
Jiří Štrunc
Režie a choreografie: Zdeněk Prokeš
Scéna: Vladimír Soukenka
Kostýmy: Josef Jelínek

Slavné Bolero, které poprvé zaznělo v roce 1928 v Paříži, napsal skladatel na přání ruské tanečnice Idy Rubinsteinové. Balet nemá žádný děj, nicméně uchvacuje celé generace choreografů, kteří vytvářejí svá osobitá pojetí. Ravelova kompozice je mistrovsky vystavěna, je charakteristická pregnantním rytmem, jenž prostupuje v neměnném tvaru celou skladbu, jejíž gradace je dána především v instrumentaci a dynamice.

V části druhé zazní Carmina Burana v podání operního souboru.

Carmina burana bavorského skladatele Carla Orffa patří k nejhranějším skladbám 20. století. Je první částí triptychu scénických kantát nazvaného Trionfi. Orff použil německé, francouzské a latinské texty z konce 13. století od anonymních autorů, líčící stížnosti na zkaženosti světa, zkázu dobrých mravů, smutnou i veselou podobu lásky. Carmina burana se uvádí jak na koncertních pódiích, tak na divadelních jevištích.