PETR PAN PDF Tisk Email
Středa, 16 Leden 2013 09:54

Bohemia Balet, soubor Taneční konzervatoře hl. m. Prahy a Balet Národního divadla uvádí

PETR PAN

Taneční příběh o chlapci, který nechtěl vyrůst

Choreografie: Bérangère Andreo

Hudba: James Newton Howard

Scéna: Bérangère Andreo

Výtvarná předloha scény: Miloš Koutecký

Kostýmy: Renata Nováková

Kostýmní spolupráce: Gita Marcolová

Dramaturgická a režijní spolupráce: Jaroslav Slavický

Asistenti choreografie: Roberta Pospíšilová, Alice Kovářová, Ljubov Dančenko,

Hana Vláčilová

Fotografie: Hana Smejkalová

Počítačová animace: Tomáš Prošek

Světelný design: Přemysl Janda

Světová premiéra: 22. 1. 2013 ve Stavovském divadle

Reprízy: 26. 1., 21. 2., 4. 5. 2013

Bohemia Balet – soubor Taneční konzervatoře hl. m. Prahy připravuje pro dětské diváky novou premiéru o Petru Panovi. Magický taneční příběh chlapce, který nechtěl dospět a malé holčičky Wendy, která se bojí usnout, vypráví o jejich společné dobrodružné cestě rozzářenou noční oblohou do kouzelné Země Nezemě a Říše snů. Během jejich fantastické cesty se setkávají s nebezpečnými piráty, mořskými pannami, indiány i vílou Zvoněnkou.

Příběh vychází ze světoznámého příběhu Peter Pan, skotského spisovatele, novináře a dramatika Jamese Mathew Barrieho. Postava Petr Pana se poprvé objevila na počátku 20. století v knize pro dospělé Malý bílý pták. Klasickou podobu získalo dílo v roce 1904, kdy vznikla původní divadelní hra, která se později dočkala i své literární podoby, kde se objevila i postava holčičky Wendy. Od té doby bylo dílo mnohokrát zfilmováno, známá je však především jeho muzikálová verze.

Autorem hudby je James Newton Howard, americký klavírista, hudební skladatel, hudební aranžér a producent. Během 70. let se kromě profese klávesisty a orchestrátora stále více věnoval psaní písní a hudební produkci, spolupracoval s mnoha významnými hudebníky, jen namátkou – Eric Clapton, Diana Ross, Cher, Barbra Streisand, Randy Newman, Olivia Newton-John, TOTO a mnoho dalších. Zlomem v jeho kariéře bylo turné s Eltonem Johnem v roce 1975. K filmové hudbě se poprvé dostal v roce 1983 (snímek Twilight Zone: The Movie). Proslavila ho o dva roky později hudba ke komedii Kena Finklemana Head Office s Dannym DeVitem v hlavní roli.

Za svůj největší úspěch považuje cenu udělenou na World Soundtracks Awards z roku 2008 pro nejlepšího filmového skladatele roku. Dále byl osmkrát nominován cenu Americké filmové akademie Oscar (UPRCHLÍK, VILLAGE, MICHAEL CLAYTON a další), čtyřikrát na Zlatý Glóbus a čtyřikrát na cenu Grammy. Obdržel například cenu kritiků Critics Choise Awards za nejoriginálnější filmovou hudbu roku k filmu TEMNÝ RYTÍŘ (2008) nebo cenu Emmy za ústřední melodii k seriálu ER (1994).

Hudbu k Peteru Panovi složil v roce 2003. Jedná se o jednoho z nejúspěšnějších a nejznámějších hollywoodských skladatelů filmové hudby.

„Ale v Nezemi, na tomhle kouzelném ostrově, se čas neměří vůbec. Nikdo nemůže říct, co tu trvá hodinu nebo celý rok. Všechno je tu doopravdy, všechno se tu děje právě teď, ale zároveň je tu všechno „jako“ a děje se tu všechno jako ve snu.“

(J. M. Barrie: Petr Pan, podle anglického originálu převyprávěl Pavel Šrut, Praha Albatros 1997, s. 52.)