Schůze rady TS 18.2.2013 PDF Tisk Email
Neděle, 24 Březen 2013 10:19

konané v kavárně NONA

18. 2. 2013 v 13:00

Přítomni: Z. Prokeš, J. Pokorný, A. Pešková, R. Vašek, H. Vláčilová, I. Vejsada, J. Slavický, V. Nečas

Omluveni: J. Kodet, K. Littera, L. Schneiderová

Nepřítomni: P. Plšek

Choreografická soutěž 2013

• Soutěž uspěla v prvním kole grantového řízení na MK ČR – získala více než 4 body, což ji řadí mezi projekty, které (takřka) určitě dostanou grant. Druhé kolo bylo odloženo kvůli neschválení celkového objemu financí na 28. 2. 2013
  • Debatováno o složení poroty. S případnou účastí souhlasí: J. Kodet (otázka: nebude ve střetu zájmu coby pedagog na HAMU?), L. Vaculík a A. Egerházi. M. Radačovský zvažuje, zda se soutěže aktivně nezúčastní, proto nebude v porotě. Dále debatováno o těchto možných porotcích: V. Kuneš, V. Janeček (otázka: nebude ve střetu zájmu coby pedagog na HAMU?), K. Dedková, L. Vagnerová, N. Novotná a H. Turečková. V porotě by měla být alespoň jedna žena. Porota by měla mít celkem 5 členů
  • Harmonogram: v květnu musí být soutěž vyhlášena, v září by mělo proběhnout první kolo (na základě videonahrávek), koncem října dostanou soutěžící na výběr tři skladby pro povinnou choreografii
  • J. Pokorný mapuje, jaké jsou technické možnosti v Komorním divadle, aby s nimi byli včas seznámeni soutěžící; dále je třeba jasně definovat, na jakých nosičích, případně v jakém formátu musí být odevzdány videonahrávky pro předvýběr a v jakém formátu a kvalitě musí být hudební nahrávky pro vlastní finále soutěže (např. na odevzdaném nosiči musí být pouze nahrávka k soutěžní choreografii). Nesmí být na flash disku aj.
  • Po zkušenosti z minulého ročníku bylo apelováno na účast studentů HAMU (byl kvůli tomu kontaktován V. Janeček)
  • Oceněné choreografie nenaplní závěrečný galavečer, a tak je potřeba zajistit další hosty (např. Bohemia Balet, někdo další?)

Burza mladých tanečníků 2013

• Proběhla 27. 1.
  • Celkem bylo 35 účastníků, z toho 19 ze zahraničí. Z Brna nebyl nikdo

Web, propagace a komunikace TS ČR

• Správu webových stránek převzal Miroslav Hradil. Stránku bude pravidelně aktualizovat a jednou měsíčně zveřejňovat přehled výročí.

Různé

• Byla předjednána schůzka s Jiřím Hromadou z Herecké asociace – hlavní témata k řešení: spolupráce při řešení sociální problematiky; změna propozic Cen Thálie.
  • Debata členů výboru TS ČR s Vladimírem Nečasem z HA o propozicích Cen Thalie (problém s dvoukolovým systémem, kdy někteří porotci z kolegia neznají inscenace, v nichž jsou nominováni tanečníci). V. Nečas nabídl členství v porotě R. Vaškovi
  • V. Nečas vnesl téma hrozícího zániku Taneční konzervatoře Iva Váni Psoty. Formálním důvodem je nedodržení termínu pro podání žádosti o dotaci. Nad tématem se rozvinula debata, zda má TS ČR podpořit nějakým stanoviskem zachování školy. Názory členů výboru TS ČR se různily a nebylo dospěno ke společnému závěru
  • 10. března bude v Národním divadle odhalena busta Zory Šemberové (v 15 hod. pod názvem Pocta Zoře Šemberové)
  • I. Vejsada oznámil, že v červenci 2013 končí ve funkci uměleckého šéfa NDMS v Ostravě. Jeho nástupkyní bude Lenka Dřímalová. I. Vejsada v divadle bude nadále působit jako baletní mistr. I. Vejsada uvedl, že důvodem pro opuštění funkce je zvyšující se administrativní zátěž