Schůze rady TS 4.12.2014 PDF Tisk Email
Úterý, 06 Leden 2015 19:21

konané v kavárně NONA

4. 12. 2014 v 14:30

Přítomni: J. Pokorný, A. Pešková, Z. Prokeš, L. Schneiderová, H. Vláčilová, J. Slavický, J. Kodet, K. Littera, P. Plšek, R. Vašek

Omluveni: I. Vejsada

Transition centrum (TC)

• Z. Prokeš informoval o probíhajícím projektu, který má připravit tanečníky na změnu kariéry. Projekt je úspěšný a celkem jím prochází 24 tanečníků
  • 10. 12. 2014 proběhne v IDU pracovní seminář zástupců Tanečního sdružení ČR a Vize tance, který má spět k založení transition centra. Rada TSČR dala mandát zástupcům TSČR, kteří se semináře zúčastní (Z. Prokeš, K. Littera, R. Vašek a J. Pokorný), aby vedli jednání směřující k založení transition centra
  • Z. Prokeš informoval, že pro zahájení činnosti transition centra se mu podařilo získat půlmilionový dar a že se rýsuje možnost kanceláře zdarma
  • R. Vašek pošle všem členům Rady TSČR link na dokumenty, které k problematice transiton vznikly
  • Z. Prokeš informoval, že se na něj obrátila studentka s prosbou o podporu průzkumu k problematice druhé kariéry. Z. Prokeš apeloval na přítomné zástupce baletních souborů, aby se průzkumu aktivně zúčastnili
  • Dva inspirativní dokumenty z Nizozemska – jednak tamní globální kolektivní smlouvu pro tanečníky, a pak přehled benefitů tanečníků v Nizozemském tanečním divadle. Od Z. Prokeše je dostali L. Schneiderová a J. Pokorný k vytvoření českého překladu, případně k stručnější interpretaci

Inscenační soutěž Balet 2014

• Soutěž pomalu spěje k závěru. Porota nyní zašle posudky a 16. 12. se sejde závěrečnému jednání
  • MK ČR reagovalo na žádost o navýšení grantu. Po navýšení o 20 000 Kč byl poskytnut grant na soutěž v celkové výši 100 000 Kč
  • J. Dizov dá na soutěž dvě sponzorské ceny v hodnotě 25 000 Kč a 10 000 Kč. Hodnotnější cenu by bylo dobré dát kolektivu.
  • Vyhlášení a prezentace vítězné inscenace by měla proběhnout v lednu nebo únoru 2015 na scéně Stavovského divadla. J. Pokorný zjistí vhodný termín u M. Rypana a dále se pokusí toto představení propojit s probíhajícím festivalem Opera 2015 (šance oslovit nejen baletní publikum) – bude kontaktovat Lenku Šaldovou
  • Je potřeba směřovat k vyúčtování soutěže – nutná je úzká a aktivní spolupráce Z. Prokeše a J. Pokorného.

Baletní soutěž 2015

• Je potřeba urychleně plánovat. Proběhla diskuse, kde soutěž proběhne. V Brně by to šlo jen v červnu 2015. V Praze na Nové scéně je situace úplně špatná. Jako nejreálnější se jeví uskutečnit soutěž v Plzni. Nabízejí se tyto termíny: 7. a 8. 11., 21. a 22. 11. 2015 (v Novém divadle) nebo 28. a 29. 11. 2015 v historické budově. Vždy + jeden až dva dny před těmito víkendy
  • Plzeňská varianta má také tu výhodu, že je u ní větší pravděpodobnost získání dalších veřejných finančních prostředků
  • Je potřeba urychleně zjistit možnosti ubytování pro soutěžící