PREMIÉRY 2013 PDF Tisk Email
Autor libreta: Jan Kodet, Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský
Choreografie: Jan Kodet
Hudba: Zbyněk Matějů
Režie: SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský)
Scéna: Jakub Kopecký
Kostýmy: Alexandra Grusková
Světelný design: Daniel Tesař
Dirigent: Pavel Šnajdr
Čarodějův učeň – taneční představení, ve kterém tvůrci oživí téma staré lužickosrbské legendy z přelomu 17. a 18. století. Známý příběh o chlapci, který se na prahu dospělosti přiblížil   černé magii a je jí fascinován, dokud nepozná, že ho může zahubit. Příběh zobrazuje nebezpečí střetů se záhadnými silami, které dokážou poblouznit i fascinovat. Hlavní hrdina dojde k poznání, že jen láska může přemoci i ta nejtemnější kouzla. Představení je určeno všem věkovým vrstvám diváků.

LIBEREC – FORUM / Inside out – Divadlo F.X.Š. Liberec
PREMIÉRA 22.3.2013
Libreto, choreografie, režie: Daniel Záboj
Nákupní centrum nemusí být jen místo, kde si člověk splní svá hmatatelná přání, nýbrž nám může připomínat křižovatku emocí, nesplněných snů a přiběhů ze života, které by se mohly stát každému z nás. Staňte se součástí neobvyklých, někdy až legračních příběhů prolnutých romantikou a ústících do tragikomických momentů, které v mozaice pohybové a herecké kompozice najdou cestu do vašich srdcí.  A proto je liberecké Fórum tím ideálním spojovatelem pro jedinečné taneční divadlo pod taktovkou
choreografa Daniela Záboje, který se již představil v minulém roce jako autor baletu „Harald, hvězda se vrací“. Ve fiktivních příbězích, které se odehrávají v obchodním centru se zrcadlí a zároveň staví kulturní pouto mezi světy, které spolu zdánlivě nesouvisí. Nenechte si ujít den a noc v libereckému Fóru v naprosto jiných barvách, než které jste doposud mohli vidět. Nazvěme tento večer takovou tančírnou nevyslovených přání. A jaké přání máte vy?

KRVAVÁ SVATBA – DJKT Plzeň
PREMIÉRA 23.3.2013
Hudba: Gabriela Vermelho
Libreto, choreografie, režie: Alena Pešková
Scéna: Richard Pešek
Kostýmy: Monika Kletečková, Alena Pešková
Lorcova Krvavá svatba – příběh sám o sobě tak silný, že je ho možno „nezředěně“ odvyprávět snad jakoukoliv formou. Opět tragédie, v níž není viníka...
A Lorcova slova – poezie i próza? My je píšeme pohybem, hudbou, barvou i stínem. My jeho slova ctíme i zneužíváme. Nepůjde zde totiž o čistě taneční – nonverbální divadlo, ačkoliv tanec a pohyb budou hlavními nositeli děje. Lorcova slova tu nejspíše zazní – zpívaná, tančená, křičená i šeptaná. Gabriela Vermelho – autorka hudby, hráčka na kvinton, zpěvačka a performerka – nás doprovází celým dějem jako jakýsi Komentátor, Soudce, který nesoudí, a Mluvčí mlčících...

JESUS CHRIST SUPERSTAR – Moravské divadlo Olomouc
PREMIÉRA 29.3.2013
Hudba: A.L.Weber
Choreografie, režie: Robert Balogh
Dílo vypráví příběh posledního týdne života Ježíše Krista od jeho příchodu do Jeruzaléma až do jeho ukřižování. Choreografa a režiséra tohoto představení Roberta Balogha inspirovala geniální nadčasová hudba A. L. Webbera k scénickému provedení tanečního divadla o věčném biblickém tématu – o Ježíšovi. Dramatický protipól víry a lži současného a tradičního, reálného a nepřirozeného je to, co ho fascinovalo. Ztvárnění tohoto nesmrtelného tématu a překlad do jazyka tance a pohybu lidského těla je jistě velkou výzvou.

OSUDOVÉ LÁSKY – ND Brno
Neoklasický baletní večer složený ze tří jednoaktových choreografií, jejichž ústředním motivem jsou osudové lásky, rozvíjí dramaturgickou linii soustředěnou na příběhový a dějový balet.

PREMIÉRA 19.4.2013

Dirigent: Pavel Šnajdr
Arnold Schönberg (1874–1951)
ZJASNĚNÁ NOC
Choreografie: Ralf Dörnen
Scéna a kostýmy: Hans Winkler

Choreografie uznávaného německého tvůrce Ralfa Dörnena Zjasněná noc, vytvořená na mistrovskou hudbu Arnolda Schönberga, bude slavnostně uvedena v předpremiéře na Festivalu Janáček Brno 2012. Téma těžkého osudu ženy, který se odráží v posttraumatických panických vizích, nachází výraz v komplikovaném vztahu ke dvěma mužům. Dílo nicméně končí šťastně obrazem lásky a bezpečí. Tvůrce hudby, Arnold Schönberg, který je považován za souputníka a zároveň i umělecký protipól Igora Stravinského, patří k nejvýznamnějším osobnostem klasické moderní hudby.
Alex Claude (hudební koláž)
MOTÝLI
Choreografie, scéna a kostýmy: Rami Be’er

Motýli světově proslulého choreografa Rami Be’era se poprvé objevili na brněnské scéně v minulé sezoně v rámci projektu Izraelský tanec v Brně. Odvážný, energický, ale i smyslný choreografický rukopis Rami    Be´era zde našel přesvědčivý výraz ve výtečném duetu, během kterého muž a žena tančí na obrovském sofa, jež se stává symbolickým jevištěm, na němž ožívají nejrůznější podoby a varianty partnerských vztahů.
P. I. Čajkovskij (1840–1893)
OSUDOVÉ LÁSKY
Choreografie: Mário Radačovský
Scéna: Marek Hollý
Kostýmy: Roman Šolc

S hudbou P. I. Čajkovského se diváci setkají v poslední části tanečního triptychu, choreografii Osudové lásky, podle níž je večer pojmenován a semknut do jednotného celku. Pro náš soubor ji vytvoří slovenský choreograf a umělecký šéf Baletu Bratislava Mário Radačovský.

LABUTÍ JEZERO – NDM Ostrava
PREMIÉRA 2.5.2013
Hudba: P.I.Čajkovskij
Choreografie, režie: Igor Vejsada
Scéna: David Bazika
Kostýmy: Sylva Zimula Hanáková
Dirigent:
Tomáš Brauner
Nejslavnější klasický balet, téměř symbol baletního umění. Příběh, který vychází ze sbírky německých národních pohádek o princezně Odettě, černokněžníkovi Rudovousovi a nešťastném princi, si získal nesmrtelnost díky hudbě Petra Iljiče Čajkovského. Premiéra baletu v roce 1877 byla neúspěšná. Čajkovskij zemřel roku 1893 v domnění, že napsal úplný propadák. Jediného úspěšného uvedení části svého Labutího jezera se dočkal na scéně Národního divadla v Praze roku 1888. Tento zážitek zaznamenal ve svém deníku slovy: "Obrovský úspěch. Minuta absolutního štěstí."