Hostování Baletu Jihočeského divadla v Českých Budějovicích PDF Tisk Email
Středa, 16 Leden 2013 09:51

Hostování Baletu Jihočeského divadla v Českých Budějovicích

ROMEO A JULIE

Balet o třech dějstvích, op. 64 na námět stejnojmenné tragédie Williama Shakespeara

Choreografie, režie a dramaturgie: Attila Egerházi

Hudba: Sergej Prokofjev

Asistenti choreografa a baletní mistři: Shirley Esseboom, Linda Schneiderová

Scéna: Loes Schakenbos

Kostýmy: Bregje Van Balen

Světelný design: Loes Schakenbos

10. 2. 2012 ve Stavovském divadle

Shakespearova tragédie Romeo a Julie vypovídá o člověku a o jeho duši, je to příběh tragických lidských osudů, v tom je jeho nezastupitelná hodnota. Láska je základní a zásadní lidský projev, hledání totožnosti vlastního nitra v druhém člověku. Opravdová láska překračuje hranice společenských konvencí, náboženské tradice, nerespektuje nic z toho, co společnost považuje téměř za zákon a co si osvojila.

Každé dítě se rodí do společenství, které ho ovlivňuje tradicemi, zvyky a zkušenostmi kolektivní paměti. Pak nastane čas, kdy mladý a nezralý jedinec nabývá své vlastní zkušenosti, má své vlastní touhy a představy a je ovládnut citem, kterému podřídí i ony zavedené zvyklosti - hledá souznění s druhým člověkem. To, co je na počátku JÁ a TY, touží spojit - zamiluje se. Láska způsobuje neodolatelnou a bezpodmínečnou touhu být stále spolu.

Jen láska má sílu ohně, který plane tím intenzivněji, čím větší je cit. I sebevětší vítr plamen lásky neuhasí. Ale láska v našem světském pozemském životě je obyčejně cit velmi pomíjivý. O to cennější a inspirativnější jsou lásky osudové, hluboké a - nekonečné!

Láska Romea a Julie je věčná, protože jejich milostné vzplanutí přichází téměř ve stejný okamžik jako jejich smrt. Nastává poslední kolize příběhu - poslední obraz umocňuje nadčasovost příběhu, jako memento vášnivé lásky, lásky doslova „až za hrob“.

Příběh Romea a Julie je na jevišti vždy jedním z nejmocnějších a nejpravdivějších zobrazení milostného citu. Je apoteózou lidské touhy a hledání opravdové lásky - v jejím naplnění a nesmrtelnosti!

(Attila Egerházi, umělecký šéf Baletu JD)