Zemřela Zora Šemberová PDF Tisk Email
Čtvrtek, 11 Říjen 2012 08:13

ZORA ŠEMBEROVÁ

13. 3. 1913 (Brno) - 9. 10. 2012 (Adelaide)

V úterý 9. října zemřela tiše a bez bolesti v nemocnici v australském Adelaide první představitelka Julie ve slavném Prokofjevově baletu (premiéra 30. 12. 1938 v Brně, choreograf a představitel Romea I. V. Psota).

Zora Šemberová, legenda světové taneční scény, tanečnice, choreografka a pedagožka působila v letech 1922–1928 a 1932–1941 v Zemském divadle v Brně, v letech 1928–1930 a 1943–1959 v Národním divadle v Praze, v pražském Novém německém divadle (1942–1943) nebo v pařížském Gaumont Palace (1931–1932). V letech 1946–1968 vyučovala na pražské Taneční konzervatoři, kde vychovala a ovlivnila řadu osobností (J. Kyliána, P. Šmoka, L. Fialku, V. Harapese).

Své taneční vzdělání získávala u J. Hladíka, T. Pavlovské, O. Preobraženské, B. d´Alessandri-Valdine, T. Gzovské, R. Chladek, H. Vojáčkové, M. Marceaua a E. Jaroszewiczové. Zora Šemberová patřila k nejvýznamnějším interpretačním osobnostem českého tanečního umění. Mezi její výrazné dramatické role - mimo již zmiňovanou Julii - patřily mj. Kalliopé v Apollón musagète, Krasavice v Marnotratném synovi, Mariken v opeře B. Martinů Hry o Marii, Tao-Choa v Rudém máku, Smrt v Signorině Gioventù, Mlynářka v Třírohém klobouku a především titulní role ve Vostřákově Viktorce (premiéra 30. 6. 1950, chor. Saša Machov, ND Praha). Její interpretace se vyznačovala hlubokým citovým prožitkem a pravdivým herectvím. Jako choreografka spolupracovala s operou, činohrou, Laternou magikou a s filmem (A. Radok).

Od roku 1968 pedagogicky působila v zahraničí (Austrálie): Finders University – Adelaide, Australian Mime Theatre. Patřila k zakladatelům České obchodní komory v Adelaide a téměř čtyřicet let výrazně pomáhala při práci a zejména kulturních aktivitách tamního Československého klubu. I to byl jeden z důvodů, proč jí v roce 2005 ministr zahraničních věcí udělil Cenu Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. V roce 1998 obdržela Cenu Thálie za celoživotní mistrovství, v roce 2007 ocenění Významná česká žena ve světě 2007 a v roce 2008 Cenu ministerstva kultury Artis Bohemiae Amicis za šíření dobrého jména české kultury. Národní divadlo vydalo v roce 2008 k jejím 95. narozeninám knihu Na šťastné planetě, která je autentickým svědectvím tvůrčího a pedagogického života Zory Šemberové, zasvěceného zcela kultuře a především pak tanečnímu umění.

Příští rok v březnu by Zora Šemberová oslavila sté narozeniny. Moc se těšila, že při té příležitosti znovu navštíví Prahu.