JUBILEA - DUBEN PDF Tisk Email
Čtvrtek, 12 Duben 2012 09:27

6. dubna 1902 se narodil tanečník a choreograf Ivo Richard Stuchlý. Tanec studoval u A. Viscusiho. První angažmá získal v Ostravě, v roce 1921. Tady se stal i baletním mistrem a choreografem. Od roku 1929 byl baletním mistrem v pražské Vinohradské zpěvohře. Od roku 1936 působil v různých českých divadlech. Po válce  vytvářel choreografie pro činoherní soubory a věnoval se pedagogické činnosti.

15. dubna 1907 se narodila tanečnice a pedagožka Laurette Hrdinová. Tanec studovala ve škole u E. J. Dalcrozeho. Jako tanečnice a pedagožka působila v Itálii, Rakousku, Francii a Turecku. V roce 1937 si založila v Čechách osmičlennou taneční skupinu. Tančila na hudbu M. Ravela, W. A. Mozarta či B. Bartóka. Zabývala se rekonstrukcí renesančních tanců. V letech 1949 – 53 byla šéfkou baletu v Ústí nad Labem. V letech 1945 – 58 vyučovala novodobý tanec na TKP, kde k jejím žákům patřil např. P. Šmok či L. Fialka.

15. dubna 1927 se narodil tanečník a choreograf Karel Vrtiška. Tanec studoval u J. Fuksy. V letech 1942 – 46 měl angažmá v divadle v Nuslích. V letech 1951 – 53 působil v AUS VN, poté v ND. V roce 1966 se stal sólistou a v letech 1978 – 84 byl uměleckým vedoucím baletu Laterny magiky. Jako choreograf se podílel na činoherních i operetních inscenacích. Byl jedním z choreografů úspěšné revue Kouzelný cirkus.

18. dubna 1942 se narodila tanečnice Alice Kvasnicová. Tanec studovala ve škole I. V. Psoty v Brně. V roce 1958 absolvovala TKB a nastoupila angažmá v Opavě. Poté odešla do Ostravy, kde působila do roku 1992 (od roku 1967 sólistka). V roce 1975 získala Cenu ČLF 1975 za roli Dobré víly ve Spící krasavici.

29. dubna 1727 se narodil francouzský tanečník, choreograf a reformátor Jean Georges Noverre. Tanec studoval u L. Duprého a v roce 1743 debutoval v Opéra Comique v Paříži. Poté odjel do Německa, kde tančil v různých městech. V roce 1754 se stal baletním mistrem Opéra Comique a uvedl zde svou první verzi později úspěšného baletu Les Fêtes Chinoises. V roce 1760 vydal v Lyonu první verzi slavného teoretického díla Listy o tanci a baletu. V letech 1760 – 66 působil jako baletní mistr ve Stuttgartu a uvedl zde své nejúspěšnější choreografie; La Mort d´Hercule, Psyché et Amour, Medée et Jason, Orpheus et Eurydice. Poté odešel do Vídně, kde se seznámil s teoriemi G. Angioliniho. Byly podobné jeho verzi baletu d´action (dějového baletu). Ve Vídni působil též jako pedagog. V roce 1776 se stal baletním mistrem Pařížské opery. Vedle starších titulů zde uvedl balet Les petits riens s hudbou W. A. Mozarta. Vzhledem k nepříznivým vztahům k jeho osobě požádal po čtyřech letech o penzionování. Odjel do Londýna, kde si v King´s Theatre založil baletní skupinu, v níž působil P. Gardel, A. Bournonville, A. Vestris, Ch. L. Didelot. Poslední roky života prožil v St.-Germain-en-Laye, kde pracoval na svém teoretickém díle. Noverre je považován za nejvýznamnějšího baletního reformátora období klasicismu. Svými názory ovlivnil i umělce 20. století; M. Fokina, R. Labana ad. V den jeho narození se slaví Mezinárodní den tance.