ŠÍPKOVÁ RŮŽENKA V ND PDF Tisk Email
Sobota, 03 Březen 2012 14:32

Balet Národního divadla uvede novou premiéru baletu  ŠÍPKOVÁ RŮŽENKA / THE SLEEPING BEAUTY.

Hudba: Petr Iljič Čajkovskij (1840–1893).
Choreografie: Javier Torres podle podle M. Petipy.
Scéna: Minna Wallenius.
Kostýmy: Erika Turunen.
Nastudování: Javier Torres, Ingrid Němečková, Silvie Daverat.
Baletní mistři: Michaela Černá, Alexej Afanassiev, Nelly Danko, Tereza Podařilová, Radek Vrátil.
Světelný design: Olli-Pekka Koivunen.
Video: Timo Nyman.
Dramaturgie: Anneli Mäkelä.
Dirigent: David Švec / Sergej Poluektov. Hraje orchestr Národního divadla.
Česká premiéra: 29. 3. 2012 v Národním divadle. 2. premiéra: 30. 2. 2012 v Národním divadle.
Reprízy: 1., 6., 8. 4. 2012.

Šípková Růženka patří k základním kamenům světového baletního repertoáru a je hudebníky považována za nejdokonalejší ze všech baletních opusů P. I. Čajkovského. Balet Národního divadla uvede půvabnou verzi mexického choreografa Javiera Torrese, která byla původně vytvořena pro Finský národní balet a nese v sobě odkaz Mariuse Petipy a vše to, co se očekává od tradičního klasického výpravného baletu.
Najdeme tu tedy náročné interpretační party pro sólisty i sbor, pohádkovou atmosféru s citlivou dávkou nadsázky a humoru pro ty nejmenší, v neposlední řadě pro ty „větší“ i zamyšlení nad dobrem a zlem v kontextu s láskou a strachem a jejich neoddělitelnou dualitou.
Známá Perraultova pohádka o dívce, která se píchne o trn a usne na sto let, je určena nejen pro milovníky klasického tance.
 „V mé vizi pohádky Šípková Růženka se aktuální drama odehrává v srdci hlavní postavy, kterou je princezna Aurora. Proto všechny postavy, které vidíme na jevišti, se objevují jako reinkarnace vnitřních emocí princezny Aurory – zejména víla lásky Lilac a čarodějnice strachu Carabosse.
Aurora konfrontuje mezi volbou žít svůj vlastní život ve strachu nebo žít život v lásce. Prožije sto let strachu ve spánku, než si může vědomě vybrat probuzení se do lásky. Věřím, že Aurořina volba mezi životem ve strachu nebo životem v lásce je volbou, kterou má každý z nás.
Abychom porozuměli jak učinit volbu vědomě, musíme následovat Aurořin  příklad a čelit naším nejhlubším obavám. Učinit takovou volbu vědomě, je jediný způsob, jak se probudit do opravdové lásky.“  (Javier Torres)