Zemřela Libuše Hynková PDF Tisk Email
Pondělí, 09 Leden 2012 16:44

6. ledna 2012 zemřela ve věku 88 let Libuše Hynková, zakladatelka a dlouholetá šéfchoreografka jediného profesionálního folklorního souboru v České republice, Československého státního souboru písní a tanců. Její scénické zpracování českých, moravských a slovenských lidových tanců tvořily základní osnovu souborového repertoáru. Vytvořila zde též několik celovečerních i kratších baletů inspirovaných lidovým uměním a pověstmi, např. „Zbojnický oheň“, „Balada o Vojtkovi“, „Špalíček“, „Slovanské tance“, „Zlatá brána“. S jejími programy soubor procestoval přibližně 30 zemí po celém světě, některé pro velký úspěch opakovaně (Francie, Itálie, USA), a viděli jej doslova milióny diváků. Vystupoval v nejvýznamnějších světových televizích (Anglie, USA, Francie Itálie), pro britskou královskou a japonskou císařskou rodinu, vystupoval pro celebrity jako Josefina Bakerova, v prestižních mezinárodních programech spolu s Gilbertem Bécaudem, Tomem Jonesem, Engelbertem Humperdinckem, The Supremes a ve světoznámě americké Ed Sullivan Show.

Kromě čtyřicetileté práce jako vedoucí choreografka ČSSPT, při které spolupracovala s umělci jako byli prof. Karol Plicka, skladatelé Radim Drejsl, Václav Trojan, Otmar Mácha, Václav Kučera, výtvarnice Věra Fridrichová, Alena Hoblová a.j., a vychovala několik generací vynikajících tanečníků, spolupracovala též s jinými významnými divadly.

Balet „Špalíček“ Bohuslava Martinů vytvořila původně pro ČSSPT a na premiéru ve Vinohradském divadle přijela na pozvání ze Švýcarska i manželka skladatele. Později uvedla tento balet v různých variantách ještě v Divadle J. K. Tyla v Plzni, v divadle v Ústí nad Labem a v divadle v Českých Budějovicích. První řadu Slovanských tanců Antonína Dvořáka původně vytvořila s tanečníky ČSSPT pro holandskou televizi, později pro tento soubor doplnila druhou řadu. Slovanské tance uvedla též ve dvou nastudováních v Národním divadle v Brně. Pro ČSSPT vytvořila také Janáčkovy Lašské tance, které později nastudovala i s posluchači Konzervatoře v Praze.

Spolupracovala s filmaři i televizí. Například s Vladimírem Sísem na filmu „Novosvětská“, který získal zlatou medaili, s Otakarem Vávrou na filmu „Kladivo na čarodějnice“  a.j.  Její celovečerní dílo „Zlatá Brána“, ve kterém přizvala ke spolupráci Karola Plicku, Václava Trojana a Alenu Hoblovou, bylo zfilmováno Českou televizí.

Libuše Hynková se uplatňovala též jako pedagožka, léta učila na Konzervatoři v Praze i v soukromých tanečních školách. Spolupracovala s našimi předními amatérskými folklorními soubory, např. se souborem Mladina (dříve Škodováci) z Plzně.

Pro Kühnův dětský sbor vytvořila scénu „České vánoce“. Na Slovensku převzaly její choreografie českých tanců soubory SĽUK i Lúčnica.

Libuše Hynková, absolventka kresby a malby na UMPRUM Praha, v roce 2009 obdržela Cenu ministerstva kultury za rozvoj tradiční lidové kultury a folkloru.