VELIKONOCE V ND V PRAZE PDF Tisk Email
Čtvrtek, 14 Duben 2011 18:31

SPIRITUÁL KVINTET a BOHEMIA BALET

Legendární folková kapela a mladí tanečníci v choreografii Petra Zusky vystoupí v jedinečném večeru 17. dubna 2011 na prknech Stavovského divadla.

Pouze jedno představení!

Spirituál kvintet, první folková skupina v České republice byla založena na podzim roku 1960. O 50 let později, právě na podzim, proběhl jubilejní koncert ve Stavovském divadle v rámci představení Bohemia Baletu, souboru Taneční konzervatoře hl. m. Prahy s názvem Růže.
"S opravdovým dojetím jsme pak sledovali krásnou choreografii Petra Zusky a excelentní výkony mladičkých tanečnic a tanečníků ze souboru Bohemia Balet, které před námi oživily starodávné, prostinké nápěvy z našeho prvního alba Písničky z roku raz dva. Ty písničky byly starodávné hned nadvakrát: Jednak šlo většinou o dávno zapomenuté popěvky, které se často dochovaly jen v podivné notaci loutnových tabulatur z doby rudolfínské (a my byli prvními, kdo je tenkrát „vzkřísili“) jednak jsou to znějící vzpomínky na dobu našeho mládí – natáčeli je ti nejstarší z nás roku 1971!", říká Jiří Tichota.

Spirituál kvintet divákům představí současný repertoár, který zahraje v nové sestavě. V živém provedení zazní ukázky dalších žánrů, kterými se v uplynulých padesáti letech pravidelně věnovali: Spirituály a gospely, ukázky z přebohaté studnice světového folku, domácí lidové písně, další pozdravy renesance i vlastní tvorba.

MUSICA BOHEMICA – KONCERT NA VELKÝ PÁTEK!

22. dubna 2011 se ve Stavovském divadle uskuteční slavnostní koncert komorního souboru Musica Bohemica, který je proslavený v celé České republice již třicet pět let a jehož zakladatelem je významný umělec, všestranný hudebník a umělecký vedoucí souboru, pan Jaroslav Krček.

Soubor interpretuje hudbu od vrcholného baroka přes velké oratorní formy klasicismu až k hudbě současné. Zvláštní a ojedinělá je interpretace a zpracování anonymní a lidové hudby, která je součástí různých tematických programů - vánočních a velikonočních koncertů nebo výchovných koncertů pro mládež.

V programu zazní duchovní hudba přítomnosti, minulosti a jarní lidové písně (část České mše Jaroslava Krčka, Hořické pašije a výběr ze suity Český rok).
Sólisté: Anna Hlavenková, Karel Jakubů, Jiří Březík