Zemřela Dagmar Špryslová PDF Tisk Email
Úterý, 14 Říjen 2014 19:15
Počet zobrazení : 1938

Zemřela Dagmar Špryslová, dlouholetá tvář Baletu ND

V neděli 12. října 2014 zemřela ve věku pětaosmdesáti let dlouholetá členka baletu Národního divadla v Praze a taneční pedagožka Dagmar Špryslová.

Dagmar Špryslová se narodila 27. července 1929. V roce 1944 nastoupila angažmá do Národního divadla, kde působila třiatřicet let. Tančila ve všech inscenacích Baletu Národního divadla a řadě tanečních scén v operách, zejména vyzrálé ženské charaktery a role vyžadující temperamentní, živý herecký projev, například Tanec kněžek v Aidě, Chůvu v Petruškovi, Matku v Louskáčkovi, Chůvu v Othellovi, Berthe v Giselle, Vladařku-matku v Labutím jezeře nebo Královnu a Babičku v baletu Z pohádky do pohádky.V letech 1977 až 2011 působila jako pedagožka Baletní přípravky Národního divadla, kde vychovala a připravila pro profesionální studium a uměleckou dráhu desítky interpretů. Vyučovala dlouhá léta baletu také děti ve sportovních oddílech a kulturních domech. Nadace Život umělce jí v roce 2000 udělila cenu Senior Prix.